ЧЕРГОВИЙ ВИКЛИК СПІЛЬНОТІ МЕДІАТОРІВ (Законопроект 10425)

09.07.2019 10:00:00

Днями до ВРУ було внесено новий законопроект щодо регулювання медіації, зареєстрований за номером 10425 від 05.07.19, що є черговим викликом для спільноти медіаторів, який може бути подоланий нашим гуртуванням, колеги!

Ми закликаємо всіх медіаторів і небайдужих до медіації в Україні людей об’єднатися задля недопущення прийняття законопроекту, що може зруйнувати надбання більш ніж 25-річного досвіду впровадження медіації в Україні!
З одного боку ми раді, що у законодавців не пропадає інтерес до медіації. Але, з іншого боку, з огляду на позачергові вибори до Верховної Ради і всю ту кропітку роботу, яка ведеться останні роки, подання саме цього законопроекту без обговорень з спільнотою медіаторів, без врахування спільних напрацювань великої команди вітчизняних та іноземних експертів, - це дивує і обурює... 
На нашу думку, законопроект 10425 - це занадто агресивне втручання в порядок самоврядування медіаторів, яке не базується на нинішньому стані розвитку спільноти медіаторів.
Передбачений в законопроекті підхід до регулювання та побудови системи медіації, ринку медіації в Україні, не враховує рекомендації кількох міжнародних експертів зі світовим ім'ям, що залучались різними міжнародними організаціями для аналізу попередніх законопроектів з регулювання медіації. За цими рекомендаціями для того, щоб вже працюючий в Україні інститут медіації набув подальшого активного розвитку, а не занепав після його законодавчого регулювання, закон має бути дуже рамковим, в якому медіація визнається як можливість для громадян скористатися альтернативними суду способами вирішення спорів, і цю можливість забезпечує держава. 
Окремо звертаємо увагу, що принцип обов'язковості, запропонований в законопроекті, є прямо протилежним основоположному принципу медіації - добровільності, що є визнаним всім світом. 
Також ми вбачаємо ризик узурпації (монополізації) сфери навчання медіаторів. Система, яка вже працює зараз, забезпечує можливість вибору для громадян / споживачів в навчанні за різними підходами та з різною ціновою політикою. 
Наразі над створенням законопроекту спільно працюють Міністерство юстиції, медіатори, представники суддівського корпусу та широке коло фахівців. Мінюстом створена спеціальна робоча група. З боку депутатського корпусу природнім було б взаємодіяти з робочою групою у цих напрацюваннях та посилити цю роботу. Натомість, на жаль, з'явився інший продукт, який має низку суттєвих недоліків. 
Запропонована законопроектом система регулювання передбачає використання занадто великих ресурсів, на яких її потрібно буде розгорнути і які, наразі, відсутні. 
Після проведення оперативних консультацій з провідними фахівцями і центрами, що вже спеціалізуються саме на наданні послуг з медіації, НАМУ, як представник медіаторської спільноти, застерігає, що зареєстрований законопроект потребує ґрунтовного обговорення і значних змін. З огляду на обмеженість часу у чинного складу ВРУ, ми висловлюємо занепокоєння та заявляємо: ми докладатимемо всіх можливих зусиль для того, щоб цей законопроект у такому вигляді не був прийнятий ВРУ. Ми не допустимо, щоб інститут медіації було вбито загалом. 
Водночас медіаторська спільнота засвідчує свою готовність співпрацювати з будь-якими народними обранцями, які дбають про те, щоб сфера медіації була врегульована. Ми готові долучатися до робочих груп і ділитися своїми напрацюваннями для того, щоб медіація запрацювала реально і змогла приносити користь громадянам України і суспільству загалом.

 www.facebook.com/NAMUkraine/posts/


***************************************************************************************************
Стрім з Національної конференції "Законодавче регулювання медіації в Україні", що відбулась 18.07.19

https://www.facebook.com/NAMUkraine/videos/679428125802490/?__xts__%5B0%5D=68.ARDuLllQA2MycipyFPbqmg...

Представники НАМУ та багатьох об'єднань професійних медіаторів-практиків, представників державних органів, науковці, освітяни, адвокати, юристи під час виступів на заході висловили своє бачення можливого впливу концептуального підходу та положень, закладених авторами в законопроект 10425, на розвиток сфери медіації в Україні, а також доступ громадян до якісної послуги.

Маємо надію, що ризики, про які також говорили учасники, інформація про вже наявний багаторічний вітчизняний та міжнародний досвід в питанні регулювання, почуті організаторами конференції та будуть в подальшому враховані законодавцями.

Медіаторська спільнота відкрита до конструктивної співпраці та готова надати експертну підтримку медіаторів-практиків!


Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.