ПЛАТФОРМА ODR - ПІДСУМКИ ОБГОВОРЕННЯ. АНКЕТА ДЛЯ МЕДІАТОРІВ

04.12.2020 10:32:00

25  листопада відбулась зустріч, темою якої була презентація та обговорення ідеї ПЛАТФОРМИ ODR (Online Dispute Resolution)

Запрошуємо медіаторів взяти учась у досліжденні, що проводить робоча группа, результати цього опитування будуть враховані в розробках платформи (анкета - за посиланням).

А також пропонуємо ознайомитись з підсумками обговорення, які підготувала робоча група НАМУ зі створення Платформи ODR:
 
"Шановні колеги – медіатори! 25 листопада 2020 року в рамках Місячника медіації в Україні, за підтримки Національної асоціації медіаторів України, наша команда презентувала ідею Платформи Online Dispute Resolution (Платформи ODR). Захід був розрахований виключно на медіаторів, як на одну з найважливіших цільових аудиторій нашого проєкту, найперше зацікавлену, на нашу думку, у появі і розвитку незалежного стабільного майданчика для поширення медіації, розвитку практики медіатора та надання послуг медіації онлайн.

Під час презентації ми:

1. ОБГОВОРИЛИ тенденції, що очікуватимуть всіх найближчі 5 років, зокрема зростання онлайн активностей і діджиталізації, збільшення кількості взаємодій в мережі, перехід більшості сервісів в онлайн, розвиток e-демократії та соціальних послуг, реформування судової системи в Україні, тренд зростання популярності позасудових методів вирішення спорів;

2. ПОІНФОРМУВАЛИ колег про етап, на якому перебуває проєкт (розробка ідеї). Нами вже зроблено огляд деяких існуючих ODR платформ, створено концепцію стартового наповнення платформи, мапа ключових стейкхолдерів, портрети «персон» - найпоширеніших потенційних користувачів платформи, проект наповнення «кабінету медіатора», шляхи потенційного клієнта та медіатора на платформі, проведені попередні дослідження на перевірку сформованих гіпотез;

3. ПОДІЛИЛИСЬ викликами в роботі над ініціативою, пов’язаними з організацією роботи великої групи (управління знаннями і обміном інформацією), масштабом задуму (багато нюансів, які треба тримати в увазі), а також нашими роздумами щодо того, як правильно визначити пріоритетність (з якої сфери почати?), в який момент і на яких умовах залучати інших зацікавлених осіб/організацій, як почати співпрацювати з кожним із стейкхолдерів, а також ідеями щодо спроможності медіаторів переводити практику в онлайн, способи інформування про платформу та її просування.

4. ПОВІДОМИЛИ про результати першого опитування медіаторів, членів НАМУ щодо платформи, в якому взяли участь 33 респонденти, з них 82 % жінок і 18 % чоловіків. Серед найбільш цікавих результатів наступні: медіація – основна діяльність для 18 % опитаних (абсолютна більшість - жінки 25-49 років з досвідом практики у медіації від 2 до 20 років, кількість годин медіації на місяць від 10 до 70 годин); 94 % респондентів - впевнені та профі користувачі програм; 52 % респондентів мали досвід онлайн медіацій (з них 94 % - жінки 35-49 років, переважно з досвідом в медіації від 1 до 5 років). Цікаво, що 82 % з тих, хто мав досвід онлайн медіацій, вважають, що у 2021 році 20-40% кейсів піде в онлайн. Серед найпоширеніших проблем в переході в онлайн були названі нестабільний інтернет-зв`язок, складнощі в управлінні процесом медіації та в забезпеченні конфіденційності.

5. ПОПРОСИЛИ підтримки колег-медіаторів й запросили до надання зворотного зв’язку з приводу змісту презентації, до активної участі в опитуванні, а у подальшому – до поширення інформації/опитувальників про ідею серед клієнтів/стейкхолдерів та готовності брати участь у тестуваннях модулів платформи.

Під час презентації ми зазначали, що нам вкрай важливо спиратися на реальний досвід нашої спільноти загалом та кожного її члена зокрема. Для цього ми проводимо широке опитування і просимо вас пройти його зараз, перейшовши за посиланням Анкета для медіаторів, або в будь-який зручний для вас час до 12 грудня (включно) 2020 року.

На цьому етапі нам важливо дізнатися більше про ваш досвід “життя онлайн” і з’ясувати ваше - наших колег-медіаторів – ставлення до онлайн медіації та окремих аспектів її проведення, вашу зацікавленість у користуванні такою платформою та що зробить її корисною та ефективною для Вас. Узагальнені результати цього опитування будуть враховані в розробках Платформи ODR. Крім того, у Вас є можливість прийняти участь у глибинному інтерв’ю (більше про це в опитувальнику).

З повагою та вдячністю за готовність поділитися думками та досвідом,

Робоча група ГО "НАМУ" зі створення Платформи ODR"

Подія була організована на підтримку та в рамках першого Місячника медіації в Україні, за підтримки Національної асоціації медіаторів України.

Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.