ПУБЛІЧНО ПРЕЗЕНТОВАНО "ОСНОВНІ ЗАСАДИ НАВЧАННЯ БАЗОВИМ НАВИЧКАМ МЕДІАТОРА"

07.09.2019 10:15:00



Черговий вагомий крок на шляху розвитку медіації в Україні зроблено! 

           

06.09.19 в Києві відбувся підсумковий круглий стіл-презентація документу “Основні засади навчання базовим навичкам медіатора” в рамках проекту “Забезпечення якості послуг медіації шляхом стандартизації вимог до базового навчання медіаторів”,  що реалізується ГО “Національна асоціація медіаторів України” за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». Проект, що підходить до свого завершення, спрямований на впровадження єдиних стандартів базового навчання в практику українських центрів підготовки медіаторів як створення однієї з передумов для якісного навчання медіаторів, а відповідно і надання якісної медіації, що є передумовою широкого застосування альтернативних способів вирішення спорів та конфліктів в Україні.

Початок загальний вид            Вся команда та Зарецька.jpg

Під час виконання проекту було розроблено документ, що  отримав назву "Основні засади навчання базовим навичкам медіатора” (далі - Засади).  

Ми висловлюємо щиру подяку всім, хто долучився до цієї роботи!

Засади вмістили в себе багаторічний досвід з навчання в сфері медіації як в Україні, так і за кордоном. Документ є результатом об’єднання зусиль та подолання непростого шляху узгодження та врахування інколи відмінних бачень членів авторського колективу, до якого увійшли 16 тренерів, медіаторів - практиків. Було проведено 4 очні робочі зустрічі, велика частка роботи проводилась в дистанційному режимі. На початку проекту було також проведено широке відкрите опитування з метою зібрати бачення медіаторів, адвокатів, суддів, соціальних працівників та інших професіоналів, що дотичні до роботи із конфліктами, а також замовників послуг медіації, щодо мінімальних (базових) вимог до знань, умінь, навичок медіаторів, результати якого також було взято до уваги. На доданок до роботи в межах проекту було організовано зустріч з представниками закладів вищої освіти, що проводять навчання у сфері медіації, які теж мали можливість обмінятись досвідом, обговорити зміст Засад та внести свої пропозиції, уточнення. 

На підсумковий круглий стіл-презентацію було запрошено представників державних органів (зокрема, були присутні співробітники Міністерства соціальної політики і Національної служби посередництва та примирення), міжнародних організацій, судової системи, адвокатури, центрів соціальних служб, служб у справах дітей, закладів вищої освіти та представники спільноти медіаторів.  

Під час виступів учасники зустрічі, яка пройшла в дружній атмосфері, висловлювали високу оцінку розробленим Засадам, які, на думку учасників, мають велику практичну цінність, є орієнтиром для визначення якості навчання, набутих медіаторами компетентностей, необхідних для практичної діяльності.

Дзюбенко з брошурою Засад     АСМУ виступ     РЦСССДМ виступ     НСПП     Тютюн виступ     Терещенко виступ               

       

Особливо приємно було почути, що Засади стануть основою для напрацювання стандартів навчання сімейних медіаторів, про що повідомили колеги з ГО "Асоціація Сімейних Медіаторів України". 


Загальне з Дзюбенко.jpg


Ознакою високої оцінки Засад учасниками заходу стало урочисте підписання під час заходу Декларації про визнання та приєднання до “Основних засад навчання базовим навичкам медіатора". Приєднання до Засад означає, що підписант з моменту підписання декларації отримує право використовувати Засади під час організації чи здійснення навчання базовим навичкам медіатора, для розробки інших стандартів навчання у сфері медіації, і приймає зобов'язання дотримуватися рекомендацій, наведених у Засадах, під час розробки програм з навчання у сфері медіації, а також інформувати про приєднання до Засад шляхом розміщення відповідного повідомлення на власних інтернет ресурсах з активним посиланням на текст Засад і під час пропонування навчальних програм та укладення відповідних договорів. 

Публічно заявили про приєднання до Засад шляхом підписання Декларації під час підсумкового круглого столу більше 25 навчальних центрів, тренерів, викладачів, замовників послуг у сфері медіації  (зі скан-копіями можна ознайомитись за посиланням a b c d e).

Актуальний список підписантів, що постійно оновлюється, буде розміщено на сайті НАМУ. 

Підписання Група за столом     Декларація ЛІМУ АСМУ      Підписують Ейдеміллєр Тютюн Таран


Декларація Каневська     Білик з деклараціями     Декларація Таран     Декларація Водоп"ян      Декларація Проценко     Декларація РЦСССДМ


Декларація Гусєв     Підписують соцпрацівники     Підписують Терещенко Тютюн     Декларація соцпрацівники

 


Всі надруковані до заходу 100 примірників Засад розійшлися “як гарячі пиріжки”, що також стало для нас ознакою потреби в документі та його практичної цінності.
Інформація щодо структури та головні акценти щодо змісту документу “Основні засади навчання базовим навичкам медіатора”  представлені на окремій вкладці, яка може бути використана як інформаційний постер.


     

Текст Засад розміщено на сайті НАМУ в розділі Для медіаторів  за цим посиланням


        

Видання друкованої версії тексту Засад було здійснено за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя». Погляди авторів, викладені у цьому виданні, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.





За цим посиланням Фотоальбом з події на FB - сторінці НАМУ 











Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.