НАМУ високо цінує активну позицію закладів вищої освіти України у питанні розвитку сфери медіації

17.06.2021 14:00:00

Президентка ГО "Національна асоціація медіаторів України" Діана Проценко на запрошення організаторів взяла участь у Національному семінарі із поширення інформації про підсумкові результати впровадження магістерських освітніх програм з медіації, що був організований Юридичним факультетом Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича 17 червня 2021 р.  у Чернівцях.

Відкритий лист до академічної спільноти принагідно події:


"Шановна академічна спільното!

Національна асоціація медіаторів України, маючи своєю місією формування системного, структурованого, сталого та свідомого запиту на медіацію в Україні, відповідь на який у свою чергу має забезпечуватися належною пропозицією з боку професійної спільноти медіаторів з доступу до якісної послуги, високо цінує активну позицію закладів вищої освіти України у питанні розвитку сфери медіації.

 Від імені медіаторів-практиків вітаємо Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Університет «КРОК»,Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна з успішним виконанням проєкту «Медіація: навчання і трансформація суспільства / MEDIATS» Програми ЄС ERASMUS+ KA2:CBHE.

 Участь у такому міжнародному проєкті - це неоціненна можливість, що збагатила команди українських університетів іноземним досвідом розвитку медіації та підтверджує потенціал наукової та викладацької спільноти України досліджувати актуальні для практики медіації питання та здійснювати освітню та просвітницьку діяльність з питань поширення культури ефективного вирішення спорів в Україні.

 Впровадження магістерських освітніх програм з медіації у згаданих університетах - це важливе досягнення та досвід, що заслуговує на поширення. Безумовно переконані, що підтримкою всім закладам освіти у цьому також стануть розроблені, презентовані та поширені Національною асоціацією медіаторів України у 2019 р. “Основні засади навчання базовим навичкам медіатора”. Зазначені засади враховують специфіку викладання медіації у вищій школі та містять рекомендації для ЗВО, з огляду на кращі практики та досвід, адже членами робочої групи з їх напрацювання були члени та партнери Асоціації, що проводять навчання медіаторів, включно з представниками таких ЗВО, як: Національний університет “Києво-Могилянська академія”, Національний університет “Львівська політехніка“, Національний університет “Одеська юридична академія”, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Університет менеджменту освіти НАПН України.

Переконані, що інший додатковий результат проєкту - створена Федерація медіації України - безперечно стане важливим інструментом узгодження зусиль закладів освіти України у спільних наукових дослідженнях, освітніх програмах та проєктах.

 Вбачаючи наш спільний інтерес у просуванні цінностей медіації в Україні, маємо сподівання, що наука та вища освіта в Україні ставатимуть надійною опорою та підтримкою для розвитку якісної етичної практики, враховуватимуть її, визнаватимуть цінність накопиченого унікального українського досвіду застосування медіації та інших консенсусних практик на фоні впровадження реформ, а також досліджуватимуть багаторічний відмінний від інших національних досвідів шлях побудови професійної спільноти в Україні не “за рішенням згори”, а за усвідомленою потребою самої спільноти.

Хочемо також запевнити всю академічну спільноту України, що ми відкриті до співпраці задля реалізації стратегічних пріоритетів системного розвитку медіації в Україні.

З повагою та сподіванням на подальшу співпрацю
Президент ГО “НАМУ” Д. В. Проценко"

Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.