МЕДІАЦІЯ ТА ДІАЛОГ - В ПЛАНІ ПРІОРИТЕТНИХ ДІЙ УРЯДУ НА 2021 РІК

16.04.2021 10:00:00

Національна асоціація медіаторів України звертає увагу спільноти медіаторів, а також фахівців, які здійснюють практику у сфері пошуку порозуміння та розбудови миру, зокрема фасилітаторів діалогу, на те, що на цьому тижні нарешті оприлюднено Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 276-р “Про затвердження плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік”

У розпорядженні Уряд визначив пріоритетні напрями діяльності та відповідальні міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, яким у двотижневий строк належить забезпечити розроблення деталізованих заходів, що передбачатимуть поетапне виконання завдань, визначених планом дій.

Так, з метою розвитку ринку праці Мінекономіки має розробити та подати до КМ України законопроєкт щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів. Очікуваним результатом є запровадження механізму медіації під час вирішення трудових спорів, що дасть змогу прискорити вирішення конфліктних ситуацій, які виникають між сторонами трудового процесу, не доводячи справи до судів. Строк виконання - квітень, 2021 р.

Пріоритетними напрямами роботи Мін’юсту, які важливо знати і враховувати медіаторам, на 2021 р. є:

  • створення гуманістичної системи виконання кримінальних покарань, в рамках якого на квітень 2021 заплановано подання Кабміном до ВРУ проєкту Закону України “Про правосуддя дружнє до дитини”, відповідно очікуваними результатами дії якого має стати забезпечення ефективного запобігання рецидивної злочинності неповнолітніх та успішне проведення процедури медіації з ними;

  • захист права власності, ефективне правове регулювання, в рамках якого до листопада Мін’юст має забезпечити можливість використання Україною створеного Конвенцією ООН “Про міжнародні угоди про врегулювання спорів за результатами медіації” ефективного механізму виконання таких угод.






























Принагідно нагадаємо, що Планом діяльності Мін’юсту на 2021-2023 роки передбачено збільшення ролі альтернативних методів вирішення спорів: створення ефективних систем медіації та третейських судів (арбітражів) та просвітні заходи щодо встановлення довіри інституцій громадянського суспільства до позасудових способів врегулювання спорів. Ухвалення Закону України “Про медіацію” стане підтвердженням Європейських прагнень України та вказуватиме на визнання Директиви 2008/52/ЕС від 21 травня 2008 року, про що наголошується у МІН’ЮСТ: TRANSITION BOOK, де, зокрема, серед подальших кроків також чітко визначено запровадження інституту медіації під час судового розгляду в Україні.

В рамках ініціатив з реформування митниці вже у червні Мінфіном має бути подано до КМУ пропозиції щодо законопроекту про внесення змін до Митного кодексу України в частині запровадження інституту медіації з митних питань.

У діалоговій площині звертаємо увагу на такі пріоритети та завдання:

  • до кінця квітня 2021 р. заплановано розробити механізм оновлення Угоди про асоціацію. Очікується створення консультативно-дорадчого органу для міжвідомчого діалогу з бізнесом та громадянським суспільством щодо питань оновлення Угоди про асоціацію. Виконання покладено на Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральні органи виконавчої влади.

  • у 2021 р. на МЗС покладено завдання активізації діалогу з державами-партнерами для забезпечення підтримки позиції України в питанні відновлення територіальної цілісності України в рамках Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи, що у свою чергу має 3 піднапрями. Очікуваним результатом є продовження переговорного процесу щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України в Нормандському форматі та Тристоронній контактній групі, досягнення домовленостей щодо деескалації в зоні конфлікту та покращення гуманітарної ситуації.

Зазначена офіційна інформація є підтвердженням того, що медіація, діалог та альтернативне врегулювання спорів загалом є видимими, визнаними та значимими темами на рівні держави, що має вчергове стати важливим сигналом для професійної спільноти для активізації спільних узгоджених зусиль, щоб зі свого боку сприяти  швидкому та безпечному досягненню важливих цілей на рівні держави.

Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.