МІЖ FMCS (США) та НАМУ ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ

27.08.2021 17:57:37

В серпні 2021 року відбулась важлива подія для сфери розвитку медіації та культури діалогу у нашій країні

Між державною установою США Federal Mediation & Consolidation Service (FMCS) / Федеральна служба з питань посередництва та примирення (ФСПП) та ГО “Національна асоціація медіаторів України” (НАМУ) було укладено MEMORANDUM OF UNDERSTANDING/ МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ, в якому сторони домовились про співпрацю та обмін інформацією при плануванні програм/проектів та реалізації співпраці у сфері альтернативного вирішення спорів (АВС). 


FMCS-NAMU серпень 2021


Метою угоди FMCS та НАМУ визначили обмін досвідом та стратегіями через спільні заходи, діяльність та інші форми співпраці над розвитком медіації, включаючи спонукання керівників до обрання АВС як основного підходу для внутрішнього використання в своїх компаніях та організаціях. Є мета показати керівництву та членам різних інституцій, що впливають на розвиток бізнес-середовища в Україні (торгово-промислових палат, профспілок та бізнес об'єднань тощо) переваги використання медіації та діалогового підходу у вирішенні трудових спорів за допомогою досвіду ФСПП у Сполучених Штатах. Довгостроковою ціллю є підтримка НАМУ в сприянні розвитку професійної підготовки спільноти медіаторів в Україні.

Практичними кроками на реалізацію угоди до кінця року стане залучення FMCS до участі в заходах в рамках Місячника медіації в Україні - 2021 (ММ). Головний акцент цьогорічного ММ буде направлено на підкреслення переваг системного впровадження медіації для потреб бізнесу для економічного зростання в Україні.

Підписанню Меморандуму передував більш ніж річний досвід співпраці між FMCS та НАМУ.

Історія почалась у травні 2020 р, коли ми вчилися жити в online та використовувати його можливості та переваги. Членкиня правління НАМУ Інна Терещенко запропонувала скористатись давніми контактами між медіаторами України та США та запросити медіаторів США поділитись досвідом  застосування медіації онлайн. Швидко сформували команду та процес розпочався. 

Координацію підхопила Карина Аль-Ріяхі, тоді студентка НаУКМА, наснажена медіацією під час участі у Студентських змаганнях з ефективного вирішення спорів - 2020, що відбулись за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні у лютому. 

У оргкоманду увійшли Діана Проценко, Інна Терещенко, Світлана Хєда, член Правління ГО “НАМУ”, надавала підтримку у діловому листуванні, членкині НАМУ Вероніка Волошина, Олеся Іваненко підключались до перекладу, Наталія Мудрак до оргпитань.

Далі були етапи знайомства, побудови комунікації, ретельного дослідження запиту та співвіднесення з можливостями американських колег, формування програми майбутніх заходів. 

Програма USAID “Нове правосуддя” надала технічну підтримку та організувала синхронний переклад на онлайн-заходах, залучена до вирішення питань організації зустрічей була Ірина Зарецька. 

Результом стали проведені у 2020 році кілька заходів за участі американських медіаторів: 

- у червні 2020 р. відбулися три вебінари, темами яких були корпоративна та трудова медіація, питання комплексного підходу до попередження та вирішення конфліктів та побудови системи вирішення спорів, 

- під час “Місячника медіації в Україні - 2020” у грудні відбулась зустріч на тему “Етичні виклики та акредитація медіаторів - як це може сприяти розвитку спільноти”. 

До участі в цих заходах долучились медіатори/ки США: представники FMCS Ейлін Хофман (Eileen Hoffman), Девід Талер (David Thaler), Деніз МакКені (Denise McKenney) , Пітер Суонсон (Peter Swanson) та запрошені ними колеги Біл Пірсі (William Piercy), Брюс Уолтак (Bruce Waltuck), Рамона Бак (Ramona Buck), Річард Гофман (Richard Hoffman).  

У 2021 році спілкування між представниками НАМУ та FMCS продовжилось, підтримку контакту та пошук можливостей для подальшої співпраці взяла на себе Діана Проценко.

Поштовх до підписання меморандуму зробили, а також підготовкою базової двомовної версії документу опікувались членкині НАМУ, медіаторки Наталія Ковалко та Анастасія Зернова, вдосконалити та узгодити дві мовні версії між собою допомагала Вероніка Волошина.

Після пропозиції укласти меморандум наші американські колеги зв'язувалися із своїми урядовими структурами та  Посольством США в Україні, співробітники якого у свою чергу контактували із Програмою USAID “Нове правосуддя”,  яка зі свого боку надала Посольству необхідну інформацію про досвід співпраці у програмах USAID з НАМУ, що було необхідно для отримання згоди на укладання меморандуму. 

НАМУ високо цінує довіру колег з FMCS та бажання співпрацювати над розбудовою сфери альтернативного вирішення спорів та зі свого боку буде спрямовувати всі зусилля на досягнення мети Меморандуму! 

Висловлюємо подяку всім, хто наповнив енергією та збудував підґрунтя для подальшої співпраці!


Веб-сайт оновлено в рамках проекту, що виконувався Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки уряду Фінляндії. Зміст ресурсу є виключно відповідальністю Національної асоціації медіаторів України і не відображає позиції, погляди чи думки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.